fredag 25 maj 2012

Äntligen! Lite mindre humbug!

När man går och handlar i en genomsnittlig svensk mataffär kan man ibland tro att man har hamnat i ett apotek. Det finns ingen ände på alla hälsoeffekter produkterna har. Man kan förbygga allt från cancer till dåligt minne bara genom att inta sin frukost. Nu har EFSA, European Food Safety Authority, granskat dessa påståenden och upprättat ett register över hälsopåståenden som det faktiskt finns vetenskapligt stöd för. Av de påståenden man granskat fann man 222 påståenden som höll måttet. Vilket är ganska lite om man betänker att över 2000 blev underkända!

Tillverkarna har nu sex månader på sig att ta bort alla vilseledande hälsopåståenden från reklam och förpackningar. Detta är en seger för konsumenterna som nu får lättare att veta vad det är de egentligen köper och vilka effekter produkterna har. För självklart ska man inte få påstå vad som helst om en vara. Att sälja en verkningslös produkt och påstå att det är någon sorts mirakelmedicin är inget annat än lurendrejeri!

Glädjande är att man nu också går vidare med granskningen. Härnäst kommer 1500 påståenden om växter och växtextrakt att granskas vilket förhoppningsvis kommer att sätta stopp för en hel del ytterligare humbug.

Vill man veta mer kan man vända sig till livsmedelsverket som har skrivit om det här på sin hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar