tisdag 22 maj 2012

Verkningslös medicin

Både DN och Expressen rapporterar idag det upptäckts verkningslösa kopior av mediciner på apotek i minst 56 länder. Detta är såklart allvarligt eftersom det i värsta fall kan leda till att människor dör om de inte får i sig de substanser de behöver för att bota allvarliga sjukdomar. En av de fejkade medicinerna är t.ex. mot cancer. Med tanke på konsekvenserna tycker man ju som medborgare att de är viktigt att myndigheterna agerar. Hur lugnande besked man får rörande detta beror på vilken tidning man läser.

I båda artiklarna läggs tyngdpunkten i rubrik och ingress på att ingen kan garantera att svenska apotek är förskonade trots att inga falska mediciner har hittats här. DN börjar dock sin artikel med att berätta att den europeiska apoteks- och läkemedelsbranschen arbetar med att ta fram ett nytt system för hur man ska förhindra det här problemet. Senast 2017 ska arbetet vara klart. Jag får intrycket att anledningen till artikeln är just att detta arbete nu inletts. Vidare berättar man om de problem som har varit i andra länder, på vilket sätt mediciner köps in till svenska apotek och hur läkemedelsverket och branschorganisationen Läkemedelshandlarna arbetar med frågan. Man får en bild av att det visserligen finns en risk men att alla inblandande är mycket medvetna om den och också arbetar aktivt med att minimera den. Ingen större anledning till överdriven oro, alltså.

Läser man däremot Expressen får man en annan bild. Här nämns överhuvudtaget inte apoteks- och läkemedelsbranschens nya system, som kanske var den huvudsakliga informationen i DN:s artikel. Inte heller nämns ett ord om de åtgärder som redan idag vidtas för att falska läkemedel inte ska nå svenska apotekshyllor. Däremot väljer man ut två oroväckande citat ur DN-artikeln: Anita Finne Grahnen på LIF, branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag i Sverige som menar att ingen kan garantera att fejkmediciner inte når svenska kunder och David Shore, global säkerhetschef på Pfizer som säger "Det är ett vidrigt brott. Om man tar sin medicin mot cancer och den inte hjälper och man dör. Vem kollar då om medicinerna verkligen var äkta? Ingen! Det är nästan det perfekta brottet" Expressen väljer alltså att lyfta fram risken och helt förtiga de åtgärder som vidtas. Det riskerar inte bara att leda till överdriven oro utan också till att människor blir ilskna i onödan för att ingenting görs. När branschen och berörda myndigheter i själva verket gör en hel del.

Tidningarna har ett ansvar för att rapportera om saker på ett sakligt och balanserat sätt. Sprida onödig oro är inte ansvarsfullt, vare sig det sker på grund av slarv, lathet eller för att sälja lösnummer.

2 kommentarer:

  1. Bra tankar. Vi har jobbat rätt mycket med säkerhetssystem och kodning de senaste åren och förhoppningsvis är det snart i hamn. Vill du läsa mer om kommande säkerhetsåtgärder så finns det en artikel i vår e-tidning: http://www.life-time.se/2012/03/23/2d-kodning-minskar-risken-att-patienter-far-falska-lakemedel/

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Intressant artikel. Problem finns överallt men det viktigaste är att de löses. Det är bra att folk får veta vad som görs.

    SvaraRadera