fredag 11 maj 2012

Drogupplysning med religösa förtecken

65 svenska kommuner har, enligt flera svenska tidningar (DN, Aftonbladet och SvD), under det gångna året köpt drogundervisning av organisationen Drogfritt. Om kommunerna hade lagt lite tid på att granska organisationen och den undervisning de får hade de upptäckt att Drogfritt är knutet till Scientologerna och att den information de sprider är baserad på Ron Hubbards uppenbarelser. Eftersom undervisningen bygger på tro snarare än vetenskap innehåller den en hel del som är främmande för modern medicinsk forskning. Den dras alltså med en hel del faktafel.

Scientologerna är överhuvudtaget en stor aktör på narkotikamissbruksfronten. Företaget Narconon driver ett antal behandlingshem för narkomaner. De arbetar efter samma religöst förankrade teorier om missbruk som Drogfritt. Denna verksamhet har bland annat uppmärksammats av SVT:s Uppdrag Granskning. En stor granskning genomfördes dessutom i mitten av 90-talet av Folke Sjöqvist, professor i klinisk farmakologi vid Karolinska Institutet, på uppdrag av Socialstyrelsen. Hans slutsats var att metoden helt saknade stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet. Han gick till och med så långt att han menade att den var potentiellt farlig för patienterna. Bloggen Medvetenskap har tidigare skrivit om detta och där kan man också läsa Sjöqvists utlåtande.

Skolan ska naturligtvis se till att unga får information om farorna med narkotikamissbruk, men det är lika viktigt att denna information är korrekt och bygger på aktuell forskning. Speciellt som tokigheterna i detta fall inte bara begränsas till vad som händer när man missbrukar narkotika. Drogfritt sprider nämligen också skräckpropaganda om hur vanliga mediciner, exempelvis alvedon, lagras i fettvävnaden och stannar kvar i kroppen.

Jag skulle önska att Sveriges kommuner blev bättre på att kritiskt granska de företag och organisationer från vilka man köper in utbildningar, behandlingar etc. Så unviker man att slänga pengar i sjön, eller ännu värre, att åstadkomma verklig skada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar