torsdag 10 maj 2012

Ett litet framsteg

I morse rapporterade SVT att Barack Obama nu har ändrat sin ståndpunkt från valrörelsen 2008 om att äktenskapet ska vara reserverat för personer av samma kön. I en intervju för ABC News säger han nu att han är för samkönade äktenskap. Uttalandet kommer efter att viceprecident Joe Biden och utbildningsminister Arne Duncan gett uttryck för liknande tankegångar.

Det är mycket glädjande att ett antal ledande personer inom demokraterna har valt att ge sitt uttryckliga stöd för homosexuella personers rätt att ingå äktenskap, men ännu mer glädjande hade det förstås varit om man aviserat en avsikt att aktivt verka i frågan. Men jag antar att det hade varit för mycket begärt med tanke på den allämna opinionen i HBTQ frågor i USA. Å andra sidan har Barack Obama drivit igenom avskaffandet av "don't ask, don't tell"-policyn och upphävde därigenom en offentligt sanktionerad diskriminering av homosexuella. Tyvärr undanröjde detta knappast alla problem inom det militära. Jag misstänker att det inte är lätt att avvika från normen inom militären, verken i USA eller någon annanstans i världen.

Varför tycker jag detta är så viktigt? Det uppenbara svaret är att det alltid är värt att värna mänskliga rättigheter, men dessutom tycker jag det är otroligt viktigt att våga stå emot ultrareligösa åsikter. Människor har naturligtvis rätt att tro vad de vill hemma på sin kammare, men tyvärr finns det alltför många som försöker tvinga oss andra att leva som de lär. Den som tycker det är fel med homosexualitet har självklart rätt att välja att leva i ett heterosexuellt förhållande. Ingen försöker hindra dem. Det vore trevligt om de som har denna åsikt kunde göra resten av befolkningen samma tjänst tillbaka och låta oss leva som vi vill.

Jag har dessutom otroligt svårt att se varför det är så viktigt för vissa religiösa grupper att lägga så mycket krut på att fördöma majoritetssamhällets livsstil (som såklart innefattar väldigt mycket mer än sexualitet) när det finns så många problem som borde uppta en god kristens (muslim, hindu, sikh... ja, sätt in valfri religion) tankeverksamhet. Mikael Wiehe har formulerat det här på ett alldeles utmärkt sätt i låten "Gud, är det sant?". (Köp den gärna på iTunes så han tjänar en liten slant och kan fortsätta göra bra musik.)

Nu hoppas vi bara att de amerikanska politikerna fortsätter att arbeta för att religion ska vara en privatsak och inte en samhällelig angelägenhet. De kan ju börja med att slå ett slag för att all skolundervisning ska vila på vetenskaplig grund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar